Superblog o ucieczce na wieś
2647
post-template-default,single,single-post,postid-2647,single-format-standard,theme-bridge,bridge-core-3.0.7,qi-blocks-1.3.3,qodef-gutenberg--no-touch,woocommerce-no-js,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.8.1,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode_grid_1300,qode-content-sidebar-responsive,columns-4,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-29.4,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.10.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-8015

Ile kosztuje wiosna na wsi?

Późną jesienią i zimą sprawdzaliśmy dla Was ceny na wiejskim ryneczku. Dziś pora na oddzielny, wiosenny raport. Zaczniemy od szaleństwa: czereśnie kosztują 35 złotych – taniocha 🙂 W porównaniu do cen, które zobaczyliśmy w raportach z targowisk w dużych miastach, gdzie za kilogram tych owoców trzeba było zapłacić 70 złotych! Szok!

Ile kosztuje wiosna na wsi podlaskiej? Najdroższa jest już od dłuższego czasu pietruszka, korzeń pietruszki. Jeden z handlujących powiedział nam dzisiaj, że „pietruszka teraz droższa czem schab” – za kilogram trzeba zapłacić od 17 do 19 złotych. A zatem więcej niż za pierwsze krajowe truskawki, które u nas kosztują 12 złotych za kilogram.

Jak wyglądają inne ceny? Przyglądaliśmy się głównie nowalijkom, ich ceny nie przyprawiają na szczęście o zawrót głowy. Wiele ubiegłorocznych owoców, typu jabłka czy gruszki przechowywane w chłodniach, zachowało ceny z jesieni, albo wręcz mocno potaniało. Na przykład ceny jabłek zaczynają się od 1 zł, gruszek od 2 zł.

Można też znaleźć importowane morele po 7 złotych i w takiej samej cenie nektarynki. Z kolei pierwsze tegoroczne borówki (też z importu) są w cenie 20 zł za kilogram. Sprzedająca zapowiada, że taniej nie będzie…

Ile kosztuje wiosna na naszym ryneczku? 

Ceny wiosenne porównujemy do cen z zimy… Możecie porównać również z Waszymi cenami:

  • Chleb na zakwasie, z ziarnami słonecznika (bochenek) – 6,00 zł;  tu bez zmian
  • Masło (osełka solidnej wielkości, około 0,3 kg) – 5,00 zł, cena bez zmian
  • Twaróg (około 1 kg, z mleka prosto od krowy) – 12,00 zł; cena bez zmian
  • Jaja (1 kg – 16 sztuk) – 12,00 zł; taniej niż zimą o 1 zł
  • Polędwica wieprzowa (1 kg, wybitna, podlaska jakość) – 33,00 zł; taniej o 2 zł
  • Szynka wieprzowa (j.w.) – 33,00 zł; drożej o 1 zł
  • Miód lipowy (1 litr, z lokalnej pasieki) – 30,00 zł; taniej o 5 zł
  • Miód mniszkowy (j.w.) – 40,00 zł; cena bez zmian
  • Ziemniaki (1 kg, odmiana irga) – 4,90 zł; drożej od „starych” ziemniaków o 3 złote 
  • Jabłka (1 kg, odmiana alwa) – 1,50 zł; taniej o 1 zł
  • Jabłka (1 kg, szara reneta, boiken) – 1,00 zł; taniej o 1 zł
  • Gruszki (1 kg, z własnego sadu) – 2,50 zł; taniej o 50%
  • Kapusta (1 kg) – 7,00 zł; drożej o 3 zł
  • Marchew (tylko w pęczkach) – 1,50 zł za pęczek
  • Pietruszka (1 kg, od gospodarza, dorodna) – 17 do 19 zł; drożej o 8 zł
  • Cebula (młoda, 1 kg) – 6,00 zł; drożej o 1 zł
  • Pomidory (kilogram) – 5,00 do 6,00 zł; drożej o 1 zł
  • Ogórki (kilogram) – 4,50 do 6,00 zł; drożej o 2 zł
  • Rzodkiewka (spory pęczek) – 2,50 zł
  • Truskawki (kilogram, krajowe) – 12,00 zł
  • Borówki (kilogram, import) – 20,00 zł
  • Czereśnie (kilogram) – 35,00 zł
  • Sałata (główka) – 2,00 zł
  • Kalafior – 5,00 zł (drożej o 1,50 zł)
  • Papryka – 12,00 zł
  • Botwina (5 buraków) – 4,00 zł
  • Koper (ogromny pęczek) – 1,50 zł 
  • Natka pietruszki (pęczek) – 1,50 zł
  • Kalarepa (gigant) – 3,50 zł
  • Pelargonie (doniczka) – 4,50

A jak to wygląda u Was? Drożej czy taniej?

Ania

TU ZNAJDZIECIE Zimowo-jesienne ceny na podlaskim ryneczku

No Comments

Post A Comment