23 maj Ile kosztuje wiosna na wsi?
Późną jesienią i zimą sprawdzaliśmy dla Was ceny na wiejskim ryneczku. Dziś pora na oddzielny, wiosenny raport. Zaczniemy od szaleństwa: czereśnie kosztują 35 złotych – taniocha 🙂 W porównaniu do cen, które zobaczyliśmy w raportach z targowisk w dużych miastach, gdzie za kilogram tych owoców trzeba było zapłacić 70 złotych! Szok!
Ile kosztuje wiosna na wsi podlaskiej? Najdroższa jest już od dłuższego czasu pietruszka, korzeń pietruszki. Jeden z handlujących powiedział nam dzisiaj, że „pietruszka teraz droższa czem schab” – za kilogram trzeba zapłacić od 17 do 19 złotych. A zatem więcej niż za pierwsze krajowe truskawki, które u nas kosztują 12 złotych za kilogram.
Jak wyglądają inne ceny? Przyglądaliśmy się głównie nowalijkom, ich ceny nie przyprawiają na szczęście o zawrót głowy. Wiele ubiegłorocznych owoców, typu jabłka czy gruszki przechowywane w chłodniach, zachowało ceny z jesieni, albo wręcz mocno potaniało. Na przykład ceny jabłek zaczynają się od 1 zł, gruszek od 2 zł.
Można też znaleźć importowane morele po 7 złotych i w takiej samej cenie nektarynki. Z kolei pierwsze tegoroczne borówki (też z importu) są w cenie 20 zł za kilogram. Sprzedająca zapowiada, że taniej nie będzie…
Ile kosztuje wiosna na naszym ryneczku?
Ceny wiosenne porównujemy do cen z zimy… Możecie porównać również z Waszymi cenami:
- Chleb na zakwasie, z ziarnami słonecznika (bochenek) – 6,00 zł; tu bez zmian
- Masło (osełka solidnej wielkości, około 0,3 kg) – 5,00 zł, cena bez zmian
- Twaróg (około 1 kg, z mleka prosto od krowy) – 12,00 zł; cena bez zmian
- Jaja (1 kg – 16 sztuk) – 12,00 zł; taniej niż zimą o 1 zł
- Polędwica wieprzowa (1 kg, wybitna, podlaska jakość) – 33,00 zł; taniej o 2 zł
- Szynka wieprzowa (j.w.) – 33,00 zł; drożej o 1 zł
- Miód lipowy (1 litr, z lokalnej pasieki) – 30,00 zł; taniej o 5 zł
- Miód mniszkowy (j.w.) – 40,00 zł; cena bez zmian
- Ziemniaki (1 kg, odmiana irga) – 4,90 zł; drożej od „starych” ziemniaków o 3 złote
- Jabłka (1 kg, odmiana alwa) – 1,50 zł; taniej o 1 zł
- Jabłka (1 kg, szara reneta, boiken) – 1,00 zł; taniej o 1 zł
- Gruszki (1 kg, z własnego sadu) – 2,50 zł; taniej o 50%
- Kapusta (1 kg) – 7,00 zł; drożej o 3 zł
- Marchew (tylko w pęczkach) – 1,50 zł za pęczek
- Pietruszka (1 kg, od gospodarza, dorodna) – 17 do 19 zł; drożej o 8 zł
- Cebula (młoda, 1 kg) – 6,00 zł; drożej o 1 zł
- Pomidory (kilogram) – 5,00 do 6,00 zł; drożej o 1 zł
- Ogórki (kilogram) – 4,50 do 6,00 zł; drożej o 2 zł
- Rzodkiewka (spory pęczek) – 2,50 zł
- Truskawki (kilogram, krajowe) – 12,00 zł
- Borówki (kilogram, import) – 20,00 zł
- Czereśnie (kilogram) – 35,00 zł
- Sałata (główka) – 2,00 zł
- Kalafior – 5,00 zł (drożej o 1,50 zł)
- Papryka – 12,00 zł
- Botwina (5 buraków) – 4,00 zł
- Koper (ogromny pęczek) – 1,50 zł
- Natka pietruszki (pęczek) – 1,50 zł
- Kalarepa (gigant) – 3,50 zł
- Pelargonie (doniczka) – 4,50
A jak to wygląda u Was? Drożej czy taniej?
Ania
TU ZNAJDZIECIE Zimowo-jesienne ceny na podlaskim ryneczku
No Comments